Arkanoid – jag är fast

Sen ett par dagar tillbaka är jag fast i spelet Arkanoid! Det är ett gammalt arkadspel från 1986 som jag nu återupptäckt. Spelidén är som vanligt hyfsat enkel, men att bli bra på spelet i praktiken är svårt.

Spelet är en utveckling av Breakout som kom på 70-talet, men för er som inte vet hur Arkanoid fungerar kommer här en liten kort redogörelse:

I spelet gäller det att skjuta ner olika klossar genom att träffa dem med en liten kula som far omkring på spelplanen. Längst ner på spelplanen finns en liten platta som du ska fånga bollen med och försöka styra den mot klossarna. Missar du att fånga bollen så förlorar du ett liv. När du skjuter ner plattorna kan olika typer av power ups ramla ner och du kan fånga dem med hjälp av plattan. Fångar du en grå power up får du till exempel ett extra liv och fångar du en orange så dämpas kulans fart så att den blir enklare att fånga.

Det finns fem olika typer av power up i spelet:

Röd: Gör att du kan skjuta laserstrålar mot klossarna med plattan
Grön: Fångar bollen på plattan varje gång så att du kan förflytta dig och skjuta av bollen var du vill
Blå: Utvidgar plattan så att den blir bredare och därmed blir det enklare att fånga bollen
Grå: Ger dig ett extra liv för varje grå power up du samlar
Orange: Minskar kulans hastighet vilket gör det lättare att hinna fånga kulan

När du har skjutit ner alla klossar på banan så kommer du till nästa nivå där klossarna är uppställda på ett nytt sätt. Du får inte nya liv när du klättrar upp en nivå, utan du tar hela tiden med dig de liv du hade kvar från förra nivån när du avancerar från en bana till en annan.

Spelet är som sagt svårare än man tror, i alla fall för mig 🙂 Jag vet inte hur det är för er andra. Mitt stora problem är att jag ibland försöker fånga power ups och glömmer att fånga kulan istället. Ibland försöker jag också undvika att fånga power ups vilket också resulterar i att jag missar kulan! Ett annat problem är att när man fångar en ny power up så slutar den gamla att fungera. Det betyder att du kan spela med en bred platta och om du sen fångar till exempel en grå power up så blir plattan liten igen. För mig kan det vara svårt att hänga med i växlingarna och vänja sig vid att en viss funktion som man börjat vänja sig vid är borta.

I spelet använder man piltangenterna för att förflytta plattan och mellanslag om man ska skjuta iväg bollen eller skjuta laserskott. Företaget bakom spelet heter Taito och de har även skapat  fler spel, bland annat Bubble Bobble och Space Invaders för att nämna några.

Bubble Bobble är för övrigt ett annat av mina favoritspel, kanske får jag skriva ett inlägg om det nästa gång! Men nu kliar det i fingrarna, jag vill slå nytt personligt rekord i Arkanoid så jag avrundar det här inlägget nu.

Ha det bra alla spelfantaster!